Mäster, av Alexandra Coehlo Ahndoril

Om August Palm

 

 

Mäster av Alexandra Coehlo Ahndoril

 

Socialisten August Palm, har Alexandra valt att skildra i sin tredje bok ”Mäster”. Hon har tidigare ”Stjärneborg”, Tycho Brahe om vetenskapen och ”Birgitta och Katarina” som handlar om heliga Birgitta, religionen.

 

 

Mäster, August Palm en fattig Skräddare som redan vid 10 års ålder fick skilja sig från sin mor och sina syskon. Hans liv formades efter sina första år som skräddarlärling hos en elak skräddare som skulle visa honom vad som var rätt här i världen, med elaka bannor och slag.

Varför skulle människorna vara olikt behandlade?  Rika och fattiga. Rika som hade all rätt i världen, de fattiga som var tvungna att sälja sina egna barn för att kunna rädda sitt eget skinn.

 

August börjar skriva, anordna möten, tala och bli hörd. Han får starkt motstånd i Malmö och senare i Danmark. Men han ger inte upp. Även om han har blivit halvt ihjälslagen, barnen hans går hungriga och lever i misär. Han vill att barnen sina ska få en bättre framtid och han kämpar in i det sista. Det första mötet som ger honom något är det möte som han håller i Stockholm år 1881. Efter ytterligare åtta år börjar saker och ting verkligen hända och ta form i den Socialistiska andan.

 

Alexandra Coehlo Ahndoril gör berättelsen rättvis, lätt och väl att förstå. Den är enkel skriven men ändå får hon med det viktigaste i hans liv. Fattigdomen, det dagliga slitet och hans familj. Den innerliga strävan, envisheten han bär inom honom, att bli hörd och att saker och ting ska förändras och bli bättre.

 

En bra bok, lättläst och intressant

 

 

Vill ni läsa mer om vem August Palm är: gå då in på http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Palm

 

Ur Pölsan av Torgny Lindgren

Den 26 maj 2009 läste jag "Pölsan" av Torgny Lindgren.

Jag blev tagen av några meningar. Dessa löd

” Sanningen i sig har ingen verklig tillvaro, det vill säga är ingenting som finns till såsom något verkligt på något som helst ställe eller vid någon som helst tidpunkt eller på något som helst annat sätt. Visserligen har båda kända och likaså blott tänkta sanningar en verklig tillvaro under bestämd tid. I medvetandet hos den tänkande och vetande varelsen”. S 14-15 Bolzano, Bernhard

Film:Flickan

I vår obeslutsamhet att göra något roligt kom vi fram till att vi ville på bio, igen, men nu i Lund.
Med att ha sett trailer för filmen "Flickan" bestämde vi oss för den. Vi gjorde ordning hos, åt några smörgåsar och så gick vi med rasade fart till stationen i Halmstad och tog tåget till Lund. Det var knappt  att vi hann med tåget, dessutom fanns det inga sittplatser så vi fick stå mest hela resan. Mycket irreterande.bio den 18 september

Året är 1981 och en tioårig flicka lämnas ensam en sommar med sin faster, då flickans familj åker till Afrika för att ta hand om fattiga barn.
Fastern är nedstämd och dricker en hel del, flickan bestämmer sig då för att skicka ett brev till den man som fastern blev uppvaktad av.

Nu är flickan alldeles ensam i det stora huset. Sommaren flyter på och med skärpta sinnen upptäcker hon hur vusxnas beteenden ofta är ansvarslösa och misserabla.

" Flickan" är en tragikkomisk film om solidaritet och ensamhet.