Pianisten av Wladyslaw Szpilman

En verklighetsförankrad historia om pianisten Wladyslaw som mirakulöst överlever andra världskriget fasansfulla martyr. där miljontals judar dör av svält, konsentrationsläger och massmord.

Det är svårt att begripa hur hemskt det var under åren 1939-1945 att leva i Warsawa, Polen. Hur människor blev så illa behandlade, brutalt mördade och ifråntagna allt vad de ägdeoch levde för.

Den här boken handlar om Wladyslaw Szpilman, en polsk pianist som överlever.  Han gömmer sig i övergivna, nedbrunna hus, lägenheter och vindsvåningar.

Till sist är det en godhjärtad tysk med namnet Wilm  Hosenfeldt som ger Szpilman mat, untäcke (för värmen) och en rock. Szpilman överlever och efter kriget börjar han att åter arbeta i Polsk Radio

Boken skrevs redan 1945 i syfte att "skriva av sig" de hemska händelserna som han fick genomlida. På 1960 talet försökte de att publicera boken för allmän läsning, men lyckades inte fören nu på 2000 talet att ge ut boken.  Wladyslaws livsöden har även filmatiserats av regissören Roman Polanski, "The Pianist".

Läs boken, se filmen och lyssna till hans musik

http://www.youtube.com/watch?v=C8ECpeex5hc