Smuts av Katarina Wennstam

"Smuts" av Katarina Wennstam. Finns även att lyssna till på www.storytel.se

Boken har blivit mycket uppmärksammat och låg på överst på boktopplistan när den kom ut 2007.

Josephine läste den för länge sedan, hon skrev recensionen över den på vår förra blogg. Jag minns hennes recension som välskriven. När jag hade läst hennes recension, så ville jag med läsa den och införskaffade boken. Boken har stått i min bokhylla och samlat damm, framtill nu. Så här kommer mina tankar om boken.

Smuts handlar om trafficking, sexköp. Om familjedrama och tonårsdebut. Trafficking och sexköp är ett ämne som är starkt debatterat och väl belyst i media.

 

Boken berättar om nulägets människor och är därför en realistisk bok.

De flesta familjer lever till ytan sett ett väl fungerat liv. Där allt är frid och fröjd. Skrapar man på ytan dyker problem och åter problem upp.

I familjen Wahl handlar det främst om känslor som skam, smuts och olika former av beroende. Advokaten Jonas Wahl och hans fru Rebecka som är journalist/programledare, samt deras två barn Emma, 14 och Oliver, några år yngre lever sitt liv som alla andra familjer gör. I denna familj är individerna fasta i ett beroende. Familjeindividerna får klara sig själva, med sina egna problem och ta itu med dem på sina egna sätt. Det finns ingen kommunikation mellan Jonas och Rebecka. Inte heller någon kommunikation mellan Rebecka och barnen.

Författaren är noga att framhäva att. Ens problem håller man för sig själv.

Som det mycket är i familjer i nuläget. Man har slutat prata med varandra. Man går om varandra. Istället för att lösa problem skapar man problem. Det framhäver författaren tydligt. Dottern Emmas Skamkänsla om att hon är för sexuellt intresserad missvisar Författaren. Emma är 14 år, tonåring, dvs. Hon är full med hormoner som spökar och den sexuella debuten är intågande. Självklart att hon är intresserad av killar. Med Emmas kärlek/sexdebut samt Jonas sexköp och trafficing- rättegången som fortlöper i hela berättelsen knyts handlingen samman. Det som Jonas gör är smutsigt, Emma, skamligt, eftersom känslan är ny och hon vet inte hur hon ska bete sig. Rebecka som tappert tvångsmässigt håller upp fasaden om den lyckade familjen. Rebecka som försöker lösa problem utan att prata med någon.

 

Författaren använder sig av ett väldigt simpel och lättförståeligt språk där läsaren kan flyta med handlingens framfart.  Boken är en spänningsroman, in i det sista. Jag kan tycka mig att jag saknar ett välformulerat språk. Men å andra sidan så hade det inte riktigt passat in i bokens story.

Katarina Wennstam är kriminalreporten som blev författare. Hon skriver om allt som hon har sett och upplevt vid rättegångar och brottsplatser.
Hennes bok lyfter upp "det dolda" i vårt samhälle som vi ständigt förnekar. Nämligen det förbjudna; sexköp, trafficking, våld.

Vad jag älskade av Siri Hustvedt

 

Jag vet inte riktigt hur jag kom i kontakt med Siri Hustvedt.  Det var ingen som tipsade mig om hennes böcker. Kan vara så att jag läste en artikel av henne och fastnade för boken ”Sorgesång”, men så började jag läsa ”Vad jag älskade”

Det har tagit längre tid att läsa boken än vad jag trodde att det skulle göra.

Boken var svår att komma in i och den behövde sin tid.  Dessutom hade jag lite annat att tänka på med skolan. Det märkliga med bokens händelse är just att en av karaktärerna är psykopat. Lite lustigt är det för vårt projektarbete i skolan handlar om Psykopati och jag valde boken innan jag började med projektarbetet. Vilket sammanträffande.Handling: Leos egen berättelse

”Varje historia vi berättar om oss själva kan endast berättas i imperfektum. Den vindlar sig bakåt från den plats där vi nu befinner oss, personerna är inte längre medagerande i berättelsen utan dess åskådare som har valt att börja tala. Spåret bakom oss är ibland markerat med stenar som liknar dem som Hans först lämnade efter sig. Andra gången är stigen försvunnen, därför att fåglarna har flugit ner och ätit upp alla brödsmulorna i soluppgången .Berättelsen flyger över de händelsetomma perioderna, fyller i dem med satsfogningsord som ett ”och” eller ett ”och sedan.”

 

Konsthistoriker Leo Hertzberg, ser en fantastisk målning i New York av en okänd konstnär. Han köper tavlan och bestämmer sig för att ta kontakt med konstnären vid namn Bill Wechler. Detta blir inledning till en livslång vänskap.

De lever sina liv, sida vid sida, de gifter sig får barn och Bill skiljer sig och skaffar en ny kvinna. Allt flyter på bra tills en hemsk händelse inträffar. Den händelsen vänder upp och ner på allt. Bills son, Mark beter sig allt konstigare, ju äldre han blir. Han ljuger, skingrar pen

gar och hänger med missbrukare. Mark råkar illa ut och hans liv påverkar alla anhöriga.

 

Boken är välskriven och  det är tydligt att författaren har kunskap om psykopati. Dessutom är boken kunskapsberikande, när det kommer till Konst.

Hennes ordförråd är mångsidig, välformulerad och det märks på språket att hon är poet.

Kort sagt: Det är en djup bok som berör. Klart läsvärd