Vikingasilver av Catharina Ingelman - Sandberg
Alltså, det är himla bra med Storytel, för där kan man enkelt lyssna till en god bok. Dock kostar det en liten slant. Men vad gör det om man som jag läser/lyssnar till böcker. Jag började att lyssna till Vikingasilver, men så lånade jag även boken på biblioteket.


Vikingasilver är andra boken i triologiserien om Vikingen Erik och Estrids liv i Birka. Boken är läsvärd och mycket spännande.
Vikingablot av Catharina Ingelman - Sandberg

 

Den gamla asatron som blomstrade under Vikingatiden kommer att snart vara ett minne blott på Birka.

 

De gamla gudarna som Oden, Tor, Frej, Freja och många andra asagudar som jag har glömt namnen på har länge vart ett stort intresse för mig. Sedan den dagen jag i 10 års ålder besökte Björkö, Birka med min skolklass har jag fångats av historiens vikingar samt annan historia.  Jag minns att jag sade då till min fröken att "när jag blir stor ska jag bli arkelog". Så blev det inte, men intresset för mytologi och historia lever kvar i mig än idag. fängslar mig.

Jag har tidigare läst boken om Idun sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt där gudarnas liv återskapas i berättelseform. En mycket spännande och intressant bok. Värd att läsas.

 

Nu är det sagorna om Vikingarnas leverne som fångar mitt intresse och med Storytels förtjänst har jag nu hittat en bok som talar direkt till mitt hjärtat. Catharina Ingelman – Sunderbergs roman Vikingablot, om när Birka kristnades.

Det är munken Ansgar som kom till Birka år 830 e.Kr för att förkunna den riktiga tron till de vilda svearna med sin asatro.

Hur Ansgar kom till Birka vet ingen. Men här i Catharinas bok låter hon Ansgar resa till Birka med Bärnstenshandlaren Erik som är på hemväg från vikingafärder. Han har med sig det silver som ska räcka till giftet med Jorunn, hans trolovade. Erik har varit borta i 3 år. Men vad han inte vet är att olycka väntar honom ute till havs och på Birka har Jorunns far sett till att hon gifter sig med Eriks bror Harald.

Med Ansgar i Birka, Erik utan Jorunn blir inget som förr...

Hedendom mot kristendom. Från att kvinnan var fri och mannen viking blev nu kvinnan under mannens egendom. Folk började se världen med andra ögon. Att något som var accepterat under hedendomen blev nu plötsligt en synd.

 

Det är en spännande värld som Ingelman – Sandberg sveper in en i. Om makt, vänskap, fiendskap. Kärlek och överlevnad.

Jag har nu börjat att läsa – lyssna till Vikingasilver som är en fristående fortsättning på Vikingablot.

 

Catharina Ingelman – Sandberg är en svensk författare och journalist på Svenska Dagbladet. 1999 tilldelades hon Widdingpriset för årets historiska romaner och populärhistoria. Men dessförinnan verkade hon som dykande arkeolog och sökte efter vår historia på havets botten