Bokreans fynd

Marianne Fredriksson- flyttfåglar
Handling: vänskapen mellan två kvinnor som har olika bakgrund samt Kultur. Dessa två möts och hjälper varandra. Jag får en tanke till Linda Olssons " nu vill jag sjunga dig milda sånger" som också handlar om vänskap. Vad är det som vanliga människor går och hemlighåller. I Flyttfåglar får man reda på hur mycket en helt vanlig människa går och bär på.


Ruben Gallego - vitt på svart
På internetadressen: http://www.enigma.se/mellanrummet/nr14-2006/14-06-166.htm beskriver de boken bra. Handling:  En pojke som föddes som CP skadad, blev lämnad på barnhem för att "dö".
Taget från internetsidan ovan. "Det här är en bok om inre styrka, om en förmåga att våga se verkligheten som den är och kunna ta vara på de skärvor av värme och godhet som trots allt finns. Det är en bok om att lyckas hålla sitt inre levande och rörligt, om att inte ge upp, om att överleva – om att segra"


Sadie Jones - Den utstötteNina Lugovskaja- Jag vill leva, en skolflickas dagbok under StalintidenEdith Södergrans samlade dikter


Marguerite Yourcenar- Hadrianus minnen


Michael Tse- wild goose Quigong


Joyce Carol Oats- Svart flicka, vit flicka


Joyce Carol Oats- Dödgrävarens dotter
Syster av Bengt Ohlssonhttp://www.adlibris.com/se/covers/M/9/17/9174290649.jpg

En dag i maj försvinner Marjories syster Miriam spårlöst. Alla är ute och letar efter henne, förutom Marjorie som blir lämnad hos sin faster Ilse. Ilse har ett vackert hus nära stranden. Dagarna är långa och tyngda av känslor, men Ilse lättar upp stämningen med att berätta sagor om Drottningen som slutade tala och hennes tystnad slet sönder kungariket. Om hur Marjories pappa växte upp utan en fader.

Marjorie är en liten flicka, hennes ålder nämns inte i boken. Hon är ensam. Ensam med sina inre tankar som trycker ner henne i skammens avgrund. Men främst av allt vill hon bli sedd av sin familj. Hennes syster Miriam får all uppmärksamhet, och det är ingen fördel när hon har försvunnit och Marjorie har fått resa bort från sin familj.

Marjorie söker tröst hos en vit katt, som är till en början hemlig för alla. Katten blir en symbol för frihet och trygghet.

Det känns som om att Bengt Ohlsson är Marjorie. Hans otroliga förmåga att beskriva de upplevda känslorna. Hur Marjorie ständigt kopplar den upplevda verkligheten till upplevda minnena hon går och bär på, känslor av glädje, skuld, skam, ensamhet och vänskap. Ett exempel ur boken hur Marjories känslor tynger ner henne. Marjorie befinner sig i badkaret hemma hos Ilse.

”Hon låg stilla och andades med kippande andetag. Hon var ett levande bete, och det var viktigt att ligga stilla för hon vill locka tillbaka fiskarna, hon vill låta dem äta henne…de åt henne ren med sina små allvarliga munnar och stirrade rakt fram med uttryckslösa ögon, och deras tänder gjorde inte ont”

 

”världen är så vacker, varför gör den så ont?”

Det gör ont att älska. Det gör ont att förlora. Det gör ont att inte synas, att vara ensam.

-------------

Andra böcker av Bengt Ohlsson är "Gregorius"  Prästen som finns med i "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg. Bengt Ohlsson har en förmåga att dyka in i personens inre och gestalta dem till fullo. "Syster" är värd att läsas. En undran: Vilken syster handlar boken om? Marjorie, eller Miriams försvinnande?

Filologens dröm av Björn Larsson
 

http://bilder.panorstedt.se/bilder/omslag/224/13017617_O_1.jpg

 

 

En bok värd att läsas. En riktig sträckläsare som berikar en med kunskap och ny rikedom till livets alla gåtor. Det handlar om nio stycken olika forskare som genom livet söker efter sanningen.

Filologen som söker efter sanningen i franskans fornetik och den heliga graalen. Genetikern som söker efter svaret om homosexualitet är något ärftligt. Lingvistens sista föreläsning om språkets grammatik. Kosmologen som sökte efter sanningen med livet i rymden, men ändrade inställning den dag då något oväntat hände henne. Spelelogen som satsade allt för att bli ihågkommen att han gjorde en stor upptäckt och skulle bli ihågkommen för det. Virologen som satsade allt för att en dag få Nobelpriset. Filosofen som får en uppenbarelse, Kemisten som sätter sin läromästare på plats och till sist Författaren som finner ett recept.

Sup in all kunskap, låt hjärnan tänka fritt. Jag berikas jag insuper känslan, kunskapen. Jag berikas.

 

En bok som jag sträckläste