Silke av Alessandro Baricco

Det var år 1861. Flauert höll på att skriva Salammbo, elektrisk belysning var fortfarande bara en hypotes, och på andra sidan havet var Abraham Lincoln i full färd att utkämpa ett krig han aldrig skulle få uppleva slutet på. Havré  Joncour var 32 år, han köpte och sålde Silkesmaskar”

Så börjar berättelsen om den unga Havré som inte gick sin faders väg utan sin egen. Han blev handelsmansom köpte och sålde silkesmaskar. Han var borta i månader. Bara resan till Japan tog minst 2 månader, sedan bar det vidare över bergen med häst till en liten by som sålde silkesägg. Dessa ägg var skörbara från luftombyten att de pakaterades mycket varsamt ner i lådor med halm som skydd.

Berättelsen är mycket  kort, endast 120 sidor tjock  men välskriven.Det är en vacker berättelse om kärleken till silke, till det främmande landet Japan  och till den andra kulturen.

Boken har blivit filmatiserad. Det sägs ju att man ska läsa boken innan man ser filmen. Men i detta fallet hade jag ingen aning om att filmen var baserad på denna bok. Filmen var för övrigt riktigt, riktigt bra. En liten del har att göra med att Keira Nightley spelar Havrés fru.

Läs boken, se filmen. De är lika bra. :)

Film:Inception

 

För  någon vecka sedan var jag och älsklingen och såg Inception, som Christopher Nolan har regiserat.
Vilken film :), jag säger  bara det.
Mina förväntningar på filmen innan var inte höga. Jag trodde att den skulle vara en typisk "Amerikansk" film, med överdriven kärlek och glamour. Men icke. Filmen var tilltalande, filosofisk, drömsk och actionfylld.
Vilken idé att skapa en film med "drömmar" som huvudtema. Riktigt farsinerande film. Det är absolut en film som jag vill se om. Har ni sett den? Vad tyckte ni om filmen?

Ut ur skuggan av Jessika Kolterjahn

Jessika Kolterjahns bok "Ut ur skuggan läste jag för några år sedan, har även skrivit om den i en tidigare blogg på denna adress http://kultursnack.xeniaart.de/#post27

men som jag råkade radera. Så jag publicerar inlägget igen, efter det att jag fick inspiration ifrån http://elilaserochskriver.wordpress.com, Eli, som skrev en recension av boken.

Jag hoppas innerligt att hon kommer att skriva fler böcker... väntar med spänning. Boken var en riktig sträckläsare.

Agnes växer upp i en rik överklassfamilj. Hemmet är kyligt  och kärlekslöst och Agnes ende förtrogne är hennes morfar som är både stum och halvt förlamad.

Agnes liv präglas utav längtan . Längtan efter ett eget liv , efter att få göra något meningsfullt och längtan efter att bli älskad.
När Agnes fyller 17 år får hon en kamera av sin morfar. I kamerafodralet skriver hon, 30 juni 1925. Jag fotograferar. Det är det enda som känns som mitt eget. Allt annat är någon annans. Någon annans val.

Kameran var hennes räddning, med den tog hon sig sakta ut ur sin isolering på jakt efter det eviga sökandet efter mening med livet.

Hon börjar umgås med människor som tycker om jazz,  har åsikter om politiska motsättningar och hon får uppleva sexuell  frigörelse.

Kärleken- ett mysterium utav förvirrade känslor. Agnes upplever den förbjudna och den accepterade kärleken. Men Agnes väljer att gå sin egna väg. Sin rätta väg. Utan hinder.