Hjärtedjur av Herta Mûller

 

 

En roman skriven ur ett berättandeperspektiv. Boken utspelar sig i Rumänien och det handlar om en grupp vänner som får erfara något mycket tragiskt. En av deras studiekamrater blir hängd. Författaren tar med oss i huvudpersonen och hennes vänners fortsatta liv. Hur deras öden och avslut på livet ter sig.  Det är ju en tragisk händelse som inträffar och med studiekamraterna (huudpersonerna) blandas in i jobbiga, tunga situationer. Tillsammans är de starka, men ensamma är de svaga.

Herta Mûller har ett vackert poetiskt språk där meningarna ibland kan stå för två saker, vara lite finurliga och underförstådda. Jag  beundrar hennes förmåga att uttrycka sig i text. Bara läs dessa ord:

barnet går bort från huset där det bara finns vuxna. Hon tar med sig sina leksaker till de andra barnen, i händerna, i fickorna så mycket hon kan bära... När man börjar leka, kan barnet inte stå ut med att något annat barn tar hennes leksaker. Barnet är förvandlat av avundsjuka därför att de andra kan leka bättre. Av snålhet därför att de andra tar i det som tillhör henne. Men också av rädsla över att hon skall bli ensam. Barnet måste bita, klösa. Ett elakt odjur… som förstör leken…”

I detta lilla stycke som jag skrev ner beskriver författaren verkligen hur barnet känner sig, men man vet inte vem barnet är. Är det för att vem som hellst ska kunna sätta sig in i karaktären. Sätta sig själv in i ”modern” ,”barnet”, ”morfadern”, ”Mormodern”? Eller är ”Barnet” författaren? För det finns ingen exakt gestaltning av personerna, man får  inte riktigt lära känna  dem på djupet.  Jag blir inte berörd rent känslomässigt. Det finns inga känslor beskrivna.  De är väl beskrivna men man fångas inte av deras inre känslor och tankar. För de finns inte där. Tomt. Vem är Kurt, Edgar och Georg? Vad är deras inre tankar? Personliga egenskaper? Vem är Tereza?

Vad för tankar snurrade omkring i era huvuden efter att ha läst den här boken?

Bättre sent men aldrig
Haha, hittade både Febriaris bok "Himlen börjar här" av Jandy Nelson och aprils bok "Hjärtedjur" av Herta Müller. Så nu skall här läsas litteratur :) Tänkte börja med att läsa Hjärtedjur så att jag kan vara med och diskutera på www.bokcirkelnonline.com
Hjärtedjur av Herta Müller, Aprilboken

Herta Müller: Hjärtdjur

Ärligt talat känner jag väldigt lite till vad Herta Mûller är för en författare. Nobelpristagare i litteratur 2009. Kommer att bli spännande att läsa Hjärtedjur av henne.