Kostymfilm
Varje år brukar börja på seriefronten när det kommer till Kostymfilmer. Nu har Jane Austens Emma gått på tv i tre veckors tid, samma sak gäller det för Desperate Romantics, en miniserie i 6 delar om brödrarskapet Prerafaelliterna som grundades 1848. Dessa konstnärer gjorde banbrytande konst och bestod av tre engelsmän, Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais och Holman Hunt som försökte att reformera konsten så som den såg ut under  och före Reafel och Michalagelos tid, dvs 1400-tal. Renässansmålning. För att läsa mer om den http://sv.wikipedia.org/wiki/Prerafaeliter
Emmaav Jane Austen handlar kort och gott om en ung överklassdotter som lever i England på 1800- talet som försöker att matcha ihop par, men det går inte så som hon har tänkt sig.
Pennelopiaden av Margaret Atwood, Januariboken
Mytologiseriens andra bok:

Från det underjordiska Hades berättas det en historia av en kvinna vars öde var att bli Odeusses hustru.
Många sägner har berättats om henne av andra människor. Vissa falska, andra med förvrängda sanningar eller berättelser som var sanningsenliga, men berättade av andra. Pennelopiaden är Pennelopes egna berättelse om sitt liv, dotter till najaden och kung Ikaros.

Inte mycket förändrades kring mina tankar om Penelopiaden, än vad jag hade hoppats på. Däremot så diskuterades berättelsen på www.bokcirkelonline.com och genom de diskussioner som var började jag att vända och vrida på historien. Hur feministisk är berättelsen igentligen? Vad har siffran 12 och 13 för betydelse? Varför klädde Odyvses ut sig till tiggare, varför lät han mörda de 12 jungfruarna och inte de dussintalet friarna som kom och besökte Penelope när han var borta. Friarna som tog för sig av Telemacos arv, utnyttjade kvinnornas kroppar.
Denna ständiga väntan... Penelope som väntar i år på sin man att komma hem, är trogen mot honom och när han kommer hem gör hon allt för honom, hon ifrågasätter inte.


Penelopiaden är den enda bok jag har läst  av Margaret Atwood.
Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska tycka om boken. Den tilltalar inte mig direkt.
Har någon läst något annat av Atwood? Är dessa böcker bra?

 

 

Mytologiserien
Dessa nedanstående inlägg om de böcker som ingår i mytologiserien läste jag år 2008 och det var såhär jag skrev om dem då.
Nu nästan 3 år senare är det dags för mig att läsa Pennelopeiaden av Margaret Atwood igen. Få se om mina kommentarer skiljer sig ifrån varandra. Om jag ser boken med andra ögon nu än då.