Film: The Lady


bild
För en tid sedan , närmare bestämt den 2 maj gick jag och såg The  Lady  med J och J i Malmö.  Det var en vacker dag, nästan för fin för att se bio kl 18.
Tur nog att vi såg den, för filmen var riktigt riktigt bra. Välgjord, känslostark och vackert skapad
För er som inte har sett den, gå och se den. Eller se till att se den på ett annat sätt.
Aung San Suu Kyi, är världens mest kända politiska fångar. Hon satt i husarest i 20 års tid under Burmas hårda regim.  Hennes kamp mot diktaturen i Burma fortsätter livet ut. Hon är för en demokratisk ledning och frihet åt folket.

bild

Innan jag dör av Jenny Downham
 
 
Sträckläste jag  2008, men jag kommer vagt ihåg hur lättsam historien tog sig i uttryck. För att vara en Ungdomsroman tycker jag att den tog upp det vesentliga i en tonårings liv. Hur de bryter mot lagar, utforskar sina egna gränser, men jag tyckte ändå att boken var lite tafatt och lättsam. Det var ingen bok som jag i efterhand tänkte vidare på. Snarare kvarlämnades det ett Jaha.. inom mig. Vad var det författaren ville berätta för oss?
Berättelsen handlar om en 16- årig tjej som är döende i leukemi. Hon skriver en lista som hon punkt efter punkt betar av. Så när hon dör har hon uppnått alla de mål som  hon ville göra innan hon lämnade sitt liv.  
 
 
Hjärtedjur - Herta Mûller
En roman, skriven ur ett berättarperspektiv vars händelse utspelar sig i Rumänien. En grupp människor, vänner som får erfara något mycket hemskt. En av deras studiekamrater blir hägnd. Läsaren får följa med på resan, läsa om individernas fortsatta liv, deras öden och fördärv.

Herta Mûller har ett fantastisk poetiskt vackert språk. Där meningarna ibland är dubbeltydliga, lätt finurliga. Jag beundrar hennes förmåga att uttrycka sig i text. Det enda sorgliga med hennes sätt att skriva är att hon inte berör en på djupet, det känslomässiga. Jag som läsare blir inte berörd. Karaktärerna i boken är väl gestaltade, men man får inte veta något om deras inre tankar och känslor. Det är tomt. Däremot har hon ett fantastiskt berättarspråk. ex:

Barnet går bort från huset där det bara finns vuxna. Hon tar med sig sina leksaker till de andra barnen, i händerna, i fickorna så mycket hon kan bära... När man börjar leka, kan barnet inte stå ut med något annat barn tar hennes leksaker. Barnet är förvandlat av avundsjuka därför att de andra kan leka bättre. Av snålhwt därför att de andra tar i det som tillhör henne. Men också av rädsla över att hon skall bli ensam. ´Barnet måste bita, klösa . Ett elakt odjur... som förstör leken..."

Vem är barnet i Herta Mûllers bok? Är det författaren själv? Är det huvudpersonen i boken?
I detta lilla stycke som jag citerade ovan, beskriver författaren verkligen hur barnet känner sig, men man vet inte vem barnet är? Är de du? jag? förftattaren eller huvudpersonen i boken? Vem som hellst kan känna igen sig i barnet.
Vem är Kurt? Edgar? och Georg? Vad är deras inre tankar, deras personliga egenskaper? Vem är Tereza?

Ni som har läst den, vad har ni för funderingar? Hur gestaltar sig berättelsen i er inre?