Berättelser av Torgny Lindgren
 
Jag har alltid tyckt om Torgny Lindgren. Min första bok jag läste, skriven av honom var, I brokiga blands vatten. Efter den boken är jag fast i Torgnys fotspår.
Jag har läst: Pölsan och Norrlands Akvavit och har fler i min bokhylla, väntar bara på att bli lästa.
 
 
Nu har jag lyssnat till  Berättelserna, En liten lätt novellsamling. Det är mig en glädje att få återvända till Norrlands landskap, där den ena efter den andra berättelsen utspelar sig.
Berättelser som handlar om livets goda och livets svårigheter, om TBC och om envisa män och kvinnor med ett starkt mod bärandes inom sig.
 Kossor som blir slagna, vattenbrunnar som sinar och potatisar som ser ut som fingrar " femfingerpotatisen". Alla berättelser är vackert skrivna. Jag må säga det att sammanfattningsvis handlar berättelserna om envisa män och kvinnor som lever för kärlekens skull till dess jord och makar.
 
Bokstaven F
Det var några år sedan jag läste Fotografens flickor av Miranda Bewerly Whittemore.
När jag hade läst ut den, det var år 2007, skrev jag följande ord som omfattade min mening till bokens handling.
Det är en läsvärd bok med en gripande handling om människoöden och om människors fördomar. Samtidigt som den är konstnärligt berättad.

Handlingen är om två systrar som är modeller för en fotograf, för det mesta är de nakna inför kameran. Det är fotografierna med flickorna som blir fotografens framgång i konstnärlig bemärkning. Kritiken mot de kontroversiella bilderna väcker upp känslor och debatter.

Tretton år senare återvänder en av systrarna till hemstaden för att söka, och forska i den verkliga sanningen bakom deras modelljobb och fotografier, och om familjens sönderfall.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Doktor Glas är nu högst aktuell som bokblomma skriver om i sin bokblogg. Utan att veta om det lästa jag Doktor Glas här hemma. Boken har länge stått i min bokhylla utan att ha blivit läst. Vad jag nu tror.  I alla fall så fångade boken min uppmärksamhet och jag började läsa.

Doktor Glas verkar vara väldigt ensam, dyster karl som är trött på livet. Han vill hjälpa fru Gregorius, men han vet inte hur. Han har haft en dröm som berättade för honom att han skulle döda herr Gregorius. Är det rätt eller fel? att döda...
Gregorius är så ful, honom saknar nog ingen, men får jag dräpa honom?
Efter den drömmen börjar doktor Glas att fundera över livet. På det onda och det goda. På hur han kan hjälpa fru Gregorius med sitt kärleksliv. 

Modus Vivendi- moralen, är andras åsikter kring vad som är rätt och fel. Doktor Glas håller på att divigera om han skall döda eller inte. Men så fattar han beslutet... men vad händer då? Jo, han ser en förändring i fru Gregorius kärleksliv.


Bokens text är skriven ur ett tänkandeperspektiv som fångar mig, ibland är det lite svåra ord och då faller konsentrationen åt sidan. I det stora hela gillar jag boken. Jag fick suget på att läsa Herr Gregorius av Bengt Ohlsson. Hade varit kul att läsa hans historia och hans perspektiv.