Tre röda näckrosor av Elin Lindqvist
En vacker sommardag i juli, 2009 i Visby, gick jag och min älskade man in i en affär med rea varor, där hittade jag boken, bland en massa andra exemplar, så jag tog en bok i mängden och betalade glatt 15 kr. 
 
 
Baksidotexten lyder:
 
En tyfon drar in över Tokyo och Yukis liv förändras för gott. Den fasta punkt hon har haft i livet, finns inte kvar. Hon tvingas att ifrågasätt ALLT. Hur ska hon leva sitt liv och med vem?
Jack lever i Vietnam med fru och dotter. Han är dykarlärare, tills en dag då bubblan spricker. 
Yuki och Jack känner inte varandra, men de båda kommer att ge sig av, lämna minnen , familj och asien bakom sig. Att resa är deras sätt att överleva, i alla nya möten och avsked, det är där de har sina verkliga rötter. 
 
Jag tyckte bra om boken, om dess språk, formuleringarna, känslobeskrivningarna. Den var lätt att läsa och ta till sig. En fin berättelse.
 
 
 
Filosofen och vargen av Mark Rowlands
Min första bok i Killhyllvärmare bok har blivit utläst.
Såhär i efterhand kan jag bara ana varför boken blev ståendes i hyllan.  Jag var inte redo för den då, när jag började läsa den, för sisådär 8 månader sedan, men nu var jag redo.
 
Vilken bok, vilken filosofi och vilka tankar den väcker inom mig.
 
Boken är skriven av Mark Rowland, en filosofielärare på universitetet, det här är hans berättelse om hans relation med vargen Brenin, hans broder.
Boken är både humoristisk, filosofisk, moralisk och samhällskritisk. Han lyfter fram fantastiska skildringar mellan att vara apa (människa) och varg (Brenin). Vad det finns för fördelar och nackdelar samt skillnader. Det intressanta är att  Mark väver samman sina filosofiska aspeketer om lydnad, regler, ondska, genetik och död. 
 
I kapitlett Skönheten och odjuret tar han upp ämnet ondska och diskuterar det fram och åter, vem är det som är ond, vi eller djuret?  Ett talande citat från boken fick komma med, här beskriver han vad ondska är:
 
Människor är de djur som frambringar svaghet. Vi tar vargar och gör dem till hundar, Vi tar bufflar och gör dem till kor. Vi tar hingstar och gör dem till valacker. Vi gör de andra svaga så att vi kan utnyttja dem. I detta avseendet är vi helt unika i djurriket
 
Mark skriver utifrån en känsla, för första gången (som jag minns) gråter jag när  hans broder (Brenin) dör. Det är så gripande, så starkt och så personligt beskrivet att jag blir helt tagen. 
Det är inte bara utifrån egna erfarenheter han berättar om, utan han väver in stora faktakunskaper, historiska kända namn, så som Kant, Descartes,Wittgenstein och Nietzche. Detta gör berättelsen både intressant, och kunskapsberikande, en typisk Xeniabok, vill jag säga. 
 
Jag rekomenderar alla filosofieintresserade människor att läsa den
 
6 november
Delar med mig av en vacker bild, taget i Berlin en aprildag i år. En aprildag, då sommarvärmen var på besök med sina 30 grader.
Idag den 6 november har solen tittat fram på en klarblå himmel, Frisk härlig luft att andas in. Sen när blåsten och mörka moln drar över, kurar jag ner mig i läsfotöljen med boken Förskolepedagogikens historia, kanske inte låter så intressant. Men det är den, både i pedagogik och historia.