Happy Happy av Maria Sveland
En novellsamling om författare som har separerat och lever lyckligt. Skillsmässor som är upplevda, av att ens egna föräldrar har skilt sig. Också om  de skilsmässor som de själva har gjort. Barn som kommer ikläm. Hur löser man problemet? Finns det något problem? Hur gör man för att få sig själv lycklig och att det gemensamma barnet inte ska ta stryk av uppbrottet. Vem lider mest, föräldrarna eller barnet utav det olyckliga äktenskapet? Vart tar ens alla drömmar vägen om det lyckliga äktenskapet.
Summa sumarum handlar boken om att förverkliga sig själv, och kan man inte göra det i äktenskapet så får man skilja sig, Så uppfattar jag boken. Vem bestämmer i grunden hur ett äktenskap ska se ut och innehålla? en själv eller samhällets normer?
Och när man bryter upp ifrån varandra att det då sker på ett vänskapligt plan. Tänk att vara vänner därefter. Att acceptera att giftemålet inte var det bästa för dem, utan deras vänskap till varandra. Och det var vänskapen dem emellan som höll dem samman.  Och tänk vilken stabilitet, trygghet det blir för barnet om ens föräldrar är bästa vänner. Det är lycka.
Läst 2 böcker av Linda Olsson
 
Första boken ut av Linda Olsson var Nu vill jag sjunga dig milda sånger En fantastisk resa  genom en växande vänskap som växer sig allt starkare.. Veronika, en författare som besltutsamt flyttar till Dalarna,till ensamheten och stillheten för att skriva och komma över en stor sorg.
Det blir helt annat. Veronika får kontakt med sin granne, en gammal kvinn som lever ensam ochbevarar många mörka familjehemligheter. Dessa två ensamma individer, kvinnor börjar sakta  närma sig varandra. De börjar samtala, lösa upp sina smärtsamma sorgeknutar, 
Kärlek och sorg. En bok att läsa
 
Hennes andra bok Sonat till Miriam  är också enberättelse om att acceptera sitt förflutna, gå igenom en sorg och leva vidare.
Det var lite svårare att komma in i bokens handling. Inte alls lika lättläst, gripande och välskrivet. Jag fick lägga ifrån mig boken en stund och börja läsa den lite senare.
Sonat till Miriam handlar om musikern Adam som har förlorat sin dotter och befinner sig i sorg.  Ett hårspänne i gruset nedanför en parkbänk i Krakow börjar han att minnas.  Han tänker på sin dotter Miriam... Han tänker på allt det som aldrig blev sagt mellan honom och Miriams mor.
Adam växte upp med en mor som inte pratade om det som gjorde ont,som aldrig berättade om rötterna i Polen. Och nu inser Adam att han gjort samma sak mot sin dotter. Detaa är en berättelse om sorg, smärta och omöjliga val, men fylld av musik och kärlek.
 
Såhär i efterhand  tror jag nog att en omläsning skall göras
 
söndag
Sitter i mitt föräldrarhem, andas in frisk lantlig luft. Det gör både gått för själen och kroppen att få räfsa löv och andas luft. Den bok som har fått följa med mig hit är Om Pedagogik av Immanuel Kant.en lärorik bok som jag själv har nytta av