Bibliotekslån

Var på biblioteket häromdagen med min käre man. Han hade behov att låna böcker, läsa lite om hur man bygger vedskjul. Jag hade egentligen inget ärende på Biblioteket, har mängder av böcker att läsa här hemma som väntar på tur, dessutom har jag böcker som jag har lånat av vänner och familjemedlemmar som också väntar på sin tur att läsas. Men jag kunde inte hålla mig ifrån de vackra böckerna, det blev två skönlitterära böcker och två fackböcker om Frankrike, Paris. Susanna Alakoskis, Oktober i fattigsverige och Håpas du trifs bra i fengelset.

Ska bli mig ett nöje att läsa dem, har tidigare läst Svinalängorna av henne

 
Berget dit fjärilarna flyger för att dö av Inger Alvén

 

Det här är berättelsen om en man som vill dö. Och om kvinnan som kommer för att hjälpa honom.

Man får inte reda på så mycket om vem mannen är. Vad för sjukdom han har. Han vill bli ihågkommen och han vill dö.

Det är en kort berättelse som utspelar sig i stort sätt på 5-7 möten mellan mannen och kvinnan. Man får reda på att han har bott hemma men blivit sämre och bor nu på ett långttidsboende.

Får första början fick jag bilden av ålderdomshem. Att mannen måtte vara kring 60 år och äldre, men han är yngre. Hur mycket yngre får man inte reda på. Om hur rutinerna på ett hem sköts av personalen, bli matat, bytt på och ompysslad, men mest hur sakta tiden går, hur dagarna flyter in i varandra.

Det är en berättelse om friheten att själv få välja när man vill dö. En berättelse om makt, valmöjligheter och piller i en burk.

Jag tyckte att berättelsen var sådär. Hade velat veta mer om honom. Språket var torrt. Ibland lite poetiskt skrivet.

Ni som har läst den eller läst  något annat av Inger Alvén, vad tycker ni om boken och om henne som författare, bör man läsa något mer av henne?

 

 
 
 
 
 
Arseniktornet av Anne B Ragde

Mor och dotter –relationer. Mödrar vars frihet stjäls när döttrarna blir födda. Destruktiva mor och dotter relationer med aga och 2 vk intåg. Mödrar som släcker liv. Samtidigt i all denna dysterhet finns kärlek till sitt eget jag och en ömhet till den andre.  Den handlar om sorg. Sorg över att inte vara fri. 

Den enda som hade en fin morrelation varblåmålaren Mogens. Han nästan dyrkade sin mamma. Så i den relationer vart det tvärtemot de andras.

Jag har funderat massor efter att jag hade läst ut boken, diskuterade den med vänner, föräldrar och mannen. Tänk att det finns sådana  relationer som beskrivs i Arseniktornet.

En pappa som förgrep sig på sin dotter. En dotter som blev dyrkad för sin skönhet och sina teaterframträdanden. En dotter som aldrig har blivit älskad, alltid frånstött när hon har närmat sig sin mors famn. En dotterdotter som farsinerades utav sin mormor.

En tänkvärd bok.