Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

jag har läst Alice Kuipers  bok " Livet på en kylskåpsdörr"

 

Det handlar om 15 -åriga  Clerie, vars mamma insjuknar i bröstcancer.

          Mamman jobbar som barnmorska, dagligen ser hon nytt liv födas till världen.

Den dagen hon går till en läkare för att få en förklaring på vad "knölarna" i hennes bröst kan vara förändras också hennes liv.

Hon vill inte belasta sin älskade dotter Clerie med några onödiga funderingar. Hon vill att Clerie ska förbli tonåring, med sina egna tonårsbestyr. Men Clerie anar och märker på sin mor att allt inte står rätt till.

 

Författaren har valt att berätta historien via post-it- lappar, meddelanden mellan mor och dotter på en kylskåpsdörr.

           Boken är otroligt lättläst och inte alls djupgående. Ändå lyckas Alice få  med de känslor som väcks till liv när en närstående insjuknar i cancer.

          Känslor som  förtvivlan,  tillgänglighet och  moderns stöd till sin dotter.

 Det svåraste är ändå  att acceptera  sjukdomen. Acceptera att man inom snar framtid inte längre kommer att finnas till liv. Livet har nu blivit till en tickande klocka med medvetandet att en dag stanna.

 

          Alla vi människor vet om att vi en dag kommer att dö. Det är ett faktum, men så fort vi får ett datum på att vi ska dö, blir vi livrädda, handlingsförlamade och hela det liv som man har levt, tänker man tillbaka till. Vad kunde jag gjort istället? Vad det rätt beslut som jag fattade? Hur vill jag leva mina sista dagar?

 

Jag personligen tyckte att den var relativt bra. Men ändå så gillade jag idén att skriva en bok endast med Post-it lappar. Det bevisar, hur lite kan man egentligen skriva men ändå fånga det viktiga i berättelsen. 

 

Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coehlo

Titel: "Veronika bestämmer sig för att dö"
Författare: Paulo Coelho
Utgivningsår: 1998, 4:e upplagan
Förlag: Bazar 2003
Mer att läsa av Paulo Coelho: "Elva minuter" , "Alkemisten","Pilgrimsresan","Djävulen och fröken Prym", "Vid floden Piedra satte jag mig ner och grät" och " Zahiren"

Den portugisiska författaren Paulo Coelho föddes i Rio de Janerio 1947. Som tonåring lades han in på mentalsjukhus tre gånger av sina föräldrar, som ansåg att hans författarambitioner var opassande. Men han själv menar att han behövde bete sig annorlunda för att utvecklas som person.

Med romanen "Veronika bestämmer sig för att dö" kritiserar han den brasilianska lagen att tvångsinta patienter till mentalsjukhus.
Paulo Coelho försöker genomföra en lag mot tvångsintagning till mentalsjukhus.
Många av Coelhos böcker handlar om människor som följer sina drömmar och upptäcker sig själva. Trots att de möter på svårigheter längs vägen fortsätter de ändå kämpa för att fullfölja sina drömmar.

**


Veronika får plötsligt en idé om att hon ska ta livet av sig. Hon är ung, vacker, har vänner, fast jobb och en familj, men ändå är det något som fattas. Veronika är inte lycklig.
Så hon proppar sig full med tabletter och går och lägger sig. Men ingenting händer.
Istället vaknar Veronika upp på ett mentalsjukhus. Läkaren säger att hon bara har en vecka kvar att leva.

 Men talar han verkligen sanningen?

Vetenskapen om att hon bara har sju dagar kvar av sitt liv får tankarna att börja snurra. När hon börjar bekanta sig med patienterna på sjukhuset, speciellt den Schizofrena killen, ändrar hon sin tankegång på livet. Hon inser plötsligt att hon vill leva. Livet är värt att leva.

 


Boken är lättläst , tänkvärd och händelserik.Vad hade du gjort om du bara hade en vecka kvar att leva?

 

Guernseys Litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer

 

1946: ”Livet börjar så smått återgå till det normala efter kriget och författaren Juliet Aschton innebär det att hon nu på allvar kan börja fundera på sitt nästa projekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på den lilla ön Guernsey i Engelska kanalen”.

 

De börjar brevväxla och han börjar berätta om livet under kriget och om öns speciella litteraturcirkel. Juliet fattar intresse för den spännande litteraturcirkel och börjar skriva om den i sin tidning. Brevväxlandet utökar sig till flera öbor som vill dela med sig om sina händelser under kriget.

Juliet bestämmer sig för att åka och hälsa på dem, den resan kommer att förändra hennes liv.

 

Hon ska precis ge sig iväg till ön Guernsey. Brevväxlandet har pågått i några månader nu mellan Juliet och öborna. Allt fler hör av sig till Juliet, allt mer får hon reda på om krigets inverkan på ön.  Om matransoneringen. Smutsen, ohyran, fattigdomen och alla människors olika livsöden. 

 

Boken är skriven i brevform, vilket är lite svårt att hänge med om vilka personerna som skriver breven är. Svårt att hålla reda på dem alla.

Rent faktamässigt är det en lärorik bok som man har nytta av, eftersom historien är sann om ön Guernsey. Sådana otäckheter hände under kriget.

Författaren blandar fakta med fiktion på ett lätt och lekande vis.

En klart läsvärd bok

Xenia