Semesterläsning

Jag kommer att gå på semester och dessa böcker kommer då att få följa med på min tripp runt i landet.

Det är en killbokhyllarbok: Kerstin Ekman Mordets praktik.

Födelsedagspresent från A, Fredrik Backman En man som heter Ove

 

Sist tar jag med mig Anne B Ragdes Arseniktornet

Hoppas att jag hinner läsa ut alla. Det finns dagar till det, men dessa dagar kan inte bara fyllas av läsning. Blir lite för enformigt för lilla mig. 
 

 

 

Kallocain av Karin Boye
 
En väl genomtänkt dystpi med science fiktion inslag, skriven av Karin Boye.(Låter lite skrytsamt att tala om att hon var god vän till mommos föräldrar) 
Nu har jag då läst Kallocain, min fösta läsning av Karin, och mer vill jag läsa av henne.
Kallocain fömedlar det betydelsefulla, det samtida som händer i 40 talets historia. Nazismens framväxt.
 
Leo Kall, lever och arbetar i världstaten, Kemistaden n:r 4.  Han bor med fru Linda och 3 barn. De bor under jord, för att komma upp till livet ovan mark behövs godkända papper och portvaktens tilllåtelse. Han får heller inte ta emot besök utan att något vittne är närvarande. Ständigt övervakas människorna i världstaten av polisens ögon.
Leo Kall är kemist och har framställt ett sanningsserum  (Kallocain) för världsstaten.  Med detta serum kan Leo förhöra vem som hellst, de kommer att tala sanning. 
Han får kontakt med Rissen och tillsammans börjar de förhöra människorna på information.
Tiden går, Leo börjar sova allt sämre och hans tankar kring rädsla och misstänksamhet börjar leda honom till galenskap gentemot sig själv men också till Linda.  Hans största rädsla är ändå att själv hamna under sprutan.
 
Kallocain är en välskriven, väl genomtänkt roman som tar upp det mörkaste mörka med att leva under en diktatur där världstaten ser och bestämmer allt. Allt gör man för värlstaten, arbetar, föder barn och lever för dem. 
Genom hela boken drar jag paralleller till Tyskland, nazismen och andra världskriget. Tänk om denna framtid hade blivit verklig.
Jag ryser.
 
Däremot har jag fått mersmak att läsa mer skrivet av henne. Exempelvis hennes dikter.
När knoppar brister....
 
Hon var också en kunnig akvarellist
 
 
Jun. 17, 2013
Dessa ljuvliga slott. :-) De är så magnifika där de står i sin fulla ståtliga prakt. De möblerade rummen. Deras skrymslen och vrår. Alla de människor som har vandrat upp och ner för trappor, genom salonger till arbetsrum. Deras energier finns kvar. De vackra tomterna, så genomtänkta, väl planerade och vackra. Jag bara älskar slott.Den 6juni var jag och min käraste på Sofiero. Helsingborgs vackra slott som har ängts av Oscar ll och sen Carl Adolf. Hur han med sin kära hustru lät anordna och bygga upp den oslagbart vackra Rhofodendronträdgården. En sån lycka att få vandra bland de storväxta buskarna. Leka kurragömma bland blommor och grenar.