Salsta Slott
Salsta Slott var ett av resstoppen när släktmötet hölls 17-18 augusti, 
Slottet är beläget norr om Upsala. 
Det var otroligt magnifikt att få besöka detta slott, få vandra runt i de sagolika rummen, lyssna till guidens berättarröst. Dessutom fick vi besöka  stängda rum. Det finns verkligen fördelar att tillhöra adlig släkt, speciellt när jag har ett sådant kulturhistoriskt intresse. Salsta slott tillhörde ätten Oxenstierna på slutetet av 1300-talet fram till början av 1400-talet. Därav anknytningen till min släkt. 
 
Salsta slott 
Den tidigaste kända bosättningen i Salsta är en befäst gård från tidig medeltid och den första kända ägaren var riddaren Magnus Gregersson på 1300-talet. Efter brytningen mellan Sten Kristiernsson (Oxenstierna) och Sten Sture intog Sten Stures fogdar Salsta 1516 och brände samtidigt gården.[1] Släkten Bielke blev ägare till Salsta på 1500-talet. Bielkes uppförde ett renässansslott i tre våningar på udden i dåvarande Salstasjön på den gamla gårdstomten och det finns avritat i Erik Dahlberghs Svecia antiqua et hodierna från 1670-talet som ett renässansslott i den äldre vasatidens stil.  Faktan om Salsta slott har jag hittat på www.wikipedia.se
 
 
#1 - Linn

Vilken förmån att få se så mycket av slottet. Historiens vingslag måste kännas ännu tydligare när det är en del av släkthistorien.