majboken
Tjuvstartat läsningen på min och Josephines månadsbok.Kvinnan som gick till sängs i ett år av Sue Townsend
Sommarboken av Tove Jansson
Tro det eller ej, detta är min allra första bok av Tove Jansson som jag har läst. Jag har tidigare lyssnat på hennes biografi, "en stenhuggares dotter". Men jag har inte läst en enda bok om Mumin. Dock har jag sett den tecknade tv-serien, Mumindalen.
Nu vill jag definitivt läsa mer av Tove Jansson.
Jag bara älskade denna bok av henne, Sommarboken.  Sommarboken handlar om Sophia, hennes pappa och farmor som tillbringar sommaren tillsammans på en ö i Finska viken. Det är mest av allt en berättelse om vänskap mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka.
 
Påminner inte Sophia om mumintrollet?, farmodern om både muminmamman och Muminpappan? Eller är det bara jag som gillar att överanalysera igen?
Kan ju inte låta bli ;P
 
Det finns en sådan närvaro i berättandet, en känsla av värme, nyfikenhet och kärlek. Sophia som utforskar ön tillsammans med sin farmor den allvetande. den trygga punkten. Varje kapital är i sig en egen berättelse. Sophia är huvudpersonen, det är ur hennes ögon vi får betrakta världen. Farmodern är samtalspersonen, lekkamraten, den trygga famnen och den uppfinningsrika. kreativiteten  är ständigt närvarande. Pappan nämns bara kort, alltid upptagen med något, att skriva, arbeta, fiska eller handla. Han är närvarande i sin frånvaro.
 
Detta är en bok om Sophia, hennes ensamma liv, hennes tankar, hennes samvete och hennes uppväxt.
En bok värd att läsas
 
 
 
 
Opera: Don Giovanni
 

Den 22 mars var jag med pappa och A på Kino i Lund för att lyssna på Opera.

Don Giovanni i modern tappning. Direktsänt från Stockholms opera.

De flesta vet vem don Giovanni är, en av Mozarts kändaste operor. Första gången jag såg den var jag 8 år, då var det Olle Persson (baryton) som gestaltade don Giovanni.

Idag var det Ola Eliasson (baryton)

Don Giovanni är en kvinnotjusare, äktenskapsförbrytare och charmör.  Karaktären baseras på en spansk sägen om en kvinnotjusare vid namn don Juan. Med sin väl valda  och vackra ord lindar han kvinnorna runt sitt lillfinger och leker med deras känslor. Han tar ingen hänsyn gentemot andras känslor

Ola Eliasson som Don Giovanni, vilken gestaltning. Magnifik. Yana som Donna Anna och Malena Ernman som Donna Elvira.

Första akten,  öppningsscenen, vi är vid ett toalettbås där don Giovanni förgriper sig på den unga donna Anna. Leporello, don Giovannis betjänt/ trogne vän  och kamrat står utanför och håller vakt. Guvonören, Donna Annas far träder fram. En strid mellan Don Giovanni och Guvonören  tar sig en början och slutar med att Annas far dör.

Hon kräver hämnd. 

Musiken var fantastisk, Ola sjöng vackert och det gjorde även Malena Ernman.