Opera- Manon
Jules Massenet


Malmö Opera visade Manon, 30 nov- 5 jan
Jules Massenet har skrivit musiken och librettot är skrivet av Henri Meilhac och Philippe Gille , baserat på romanen Manon Lescaut av Abbé Prévost. 
Sista föreställningen var den 5 januari, var då jag, A med mina föräldrar, morbror och hans fru var ochsåg den, balkongplats. :) 
Operan sjöngs på franska och var 3,5h timme lång, med 2 pauser. 
 
 
Här nedan visar jag lite bilder från föreställningen. Bilderna är lånade från Dotoday.se och lastfm.se
 
 
 
 
 
Handling: Den unga Manon Lescaut är i ett världshus, där träffar hon på ynglingen des Grieux, de förälskar sig och rymmer ifrån värdshuset.  Han tror sig ha funnit kvinnan i sitt liv, men hon är bara intresserad av lyx och flärd. Hon bryter upp från ynglingen för att söka lyckan i Paris. Manon är vacker och prostituerar sig. Men hennes svaga karaktär driver henne till förnedring och sorg. Handlingen utspelar sig på 1700 talet.
 
Det är en väldigt tragisk berättelse, Manon är inte mer än 16 år när hon skall gå i kloster, men hon lyckas rymma dessförinnan på världshuset. 
Musiken är vacker, men den berör inte i själen som Puccini och Mozart.
I största almänhet så var operan bra. 
 
 
 
 
 
 
Leka för livet av Lars H Gustavsson
Ska börja läsa denna intressanta bok nu. Om vikten att leka , både för barn och för vuxna. Frågor som Varför leker vi?, Är det viktigt att leka? Varifrån kommer leken?, Är det alltid roligt att leka? Vad har lek  med och empati och skapande att göra? 
Är en del av alla frågor som författaren Lars H Gustavsson ställer i boken, och dessa kommer jag förhopningsvis att få svar på nu när jag läser. :)
 
Det är ett relavant tema av största vikt. Leken är nära till allt Leken är viktigast för oss alla, inte minst för barnen. 
 
 
 
Film: 100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann
Den andra filmen jag har sett i år är 100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den gick jag och såg med mannen min och mina vänner. Mycket trevligt :)
Huvudrollen har Robert Gustavsson och det är Felix Herngren som har regisserat filmen.
 
Lättsam och underhållande. Felix Herngren har lyckats att knyta samman de två paralella berättelserna som finns i boken på ett bra och trovärdigt vis. Den röda tråden finns med trotsatt vissa av bokens händelser  inte är med i filmen. Felix har även fått ändra lite i bland karaktärerna för att få ihop berättelsen. 
Brödrar har växlats och vissa karaktärer har fått tillkomma i filmen.
Robert Gustavsson spelar Allan Karlsson förträfligt. Filmen gör sig rättvis boken.
 
Men jag hade nog varken läst eller sätt filmen om inte det var för mina vänner som tipsade mig om att läsa den. 100åringen som klev ut genom fönstret och försvann är ingen bok jag i vanliga fall skulle ha valt att läsa. 
 
Det var roligt att ha läst lite i boken innan filmen, för jag var förväntansfull till hur Felix Herngren skulle få med allt, dels i bild och i historia.  Boken är så detaljerat skriven. Historien är ständigt i rörelse.
 
Jonas Jonasson har lyckats blanda humor, lättsamhet och fakta i en o samma bok.
Det är humoristisk att Allans favoritsyssla är att spränga saker i luften, På så sätt får vi följa med honom, från Yxhult till Spanien,där han spränger broar i luften, vandrat över himalya, varit tillfångatagen, dinnerat med Truman och Stalin, suttit i Gulag med Einstein och vart en hemlig spion. 
Allans sista äventyr börjar när han rymmer från äldreboendet i Malmköping. Mer om den berättelsen får ni kära läsare läsa om i boken eller se filmen.