Ljus från ingenstans av Lars Andersson
Tillåt mig resa tillbaka till 1600- talets slut. Till Värmland, närmare bestämt Hedås. Där kommer Lars Anderssons släkt ifrån. Och det är här berättelsen börjar om Knut Knutsson som lät bygga ett hus i Hedås.  Släktled efter släktled, bönder, präster, barn som dör och barn som överlever och för släkten vidare. Flyttar, gifter in sig i andra släkten, som Lagerlöf och Tegner. Andra stannar och brukar jorden.
 
Mycket vackert gestaltar han de döda, de får nytt liv, deras historia berättas.
Är man som jag intresserad av släktforskning är Lars Anderssons bok Ljus från ingenstans och De levandes land en klar läsning.
 
Kvinnan som gick till sängs i ett år av Sue Townsend
Samma dag som Evas barn flyttar ut och börjar collage, bestämmer hon sig för att gå och lägga sig i sin säng för att inte stiga ur den, på ett år.
I 17 år har hon velat skrika åt världen Stopp. Hennes man Brian, självupptagen astronom har beskymmer, vem ska nu laga hans middagar. Vem ska passa upp på honom.
Det är med en humoristisk underton Sue Townsend närmars sig det viktiga ämnet medelålderskris. En kvinna säger Stopp, och hela världen rasar samman, iallafall den värld, som hon under 17 år har byggt upp. Och nu har hon fått nog att leva det ytliga liv. Hon vill vara sann mot sig själv. Ingen förstår henne längre, ingen vet varför hon beter sig på det sätt hon gör.
En rolig bok ur ett annat perspektiv.
 
 
Hem av Toni Morrisson
     
 
Toni Morrison tog nobellpriset 1993, Men det var inte om henne jag skulle berätta nu, utan om hennes nyskrivna bok Hem.

Efter fasansfulla upplevelser under kriget i Korea återvänder Frank Money till sin hemby Lotus. Hans syster Cee är alvarligt sjuk och han vill hem till henne.
Usa är präglat av förtryck. Frank är en spillra av sitt forna jag. En wagabond. Minnena från hans hemby är vaga, men tillsammans med Lotusborna kan han åter väcka minnena till liv och han kan försunas med sitt förflutna.

Hem symboliserar den upplevda platsen inom oss. Den själsliga. Men hem symboliserar också det faktiska hemmet. Det hus man växte upp i och de människor man som liten omgav sig med.  Det som formar ens första upplevda minnen. Sitt jag.
Man kan inte fly ifrån sig själv, man måste acceptera och försonas med sitt förflutna.
 
En stark berättelse, som griper tag i läsaren.
Klart läsvärd.