Kulturåret 2014

Opera:
 Manon, bra, ingen opera som berörde mig på djupet, trots att genren är fransk-tragik. Manon är skriven av Jules Massenet. 

Don Giovanni (såg den på Kino) direktsänt från Stockholms Opera. Med Ola Eliasson, som Don Giovanni och Malena Ernman som Denna Elvira. Scenografin var nutida, belyste och ifrågasatte dagens ideologier och sexualitet. 

La Boheme, den manliga huvudrollen Rodolfo spelas av Vittorio Grigolo  (min nya manliga favorit i operavärlden, oj vilken röst och vilken skicklighet att förmedla känsla så kraftfullt via musiken). Anita Hartig, som Mimi. Hon var också riktigt bra. Första gången jag grät på en operaföreställning. Tårarna bara sprutade. Giacomo Puccini är musikens känslofader. La Boheme handlar om en tragisk kärlekshistoria, Paris 1830, fattigt, kallt och bohemliv.

 Cosi Fan Tutte, primiär på Landskrona teater, direktsänt ifrån Metropolitan opera. Mozart har skrivit operan, en humoristisk och Underhållande.
 Madame Butterfy av Puccini. Jag grät. Otrligt sorglig berättelse, om en ung amerikan som gifter sig med en japanska eller var det kines, minns inte. Jag har skrivit om Madame Butterfly här på bloggen. 


🎥 Bio: 
Dagarnas Skum, en fransk film, med ett tragiskt slut och en Lycklig början. En Väldigt udda film. Aundrey Hepburn spelade den kvinnliga huvudrollen.

 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Filmen var rolig, lättsam och Underhållande. Följer bokens historia riktigt bra. Ändrat på vissa karaktärer för att få historien sammanhängande på film. Vissa scener ur boken var Inte med. Ändå var filmen bra. 

The Hobbit tredje och sista filmen om Bilbo. Bra gjord, många specialeffekter och massor av krig. Vackra natur scener. 

🎭 Teater: 
Våroffret av Jeanette Langert. En enmansföreställning. Jeanette är hyllad för sina formstarka dansverk. I våroffret ger hon sin minimalistiska tolkning av Igor Stravinskij 'våroffer'. Dansaren heter Dan Langberg. " dansaren utmanar vår blick och tycks samtidigt fångad i sin egen existens..." svd, Anna Ångström. Jeanette Langert har mottagit Birgit Cullberg-stipendiet. Jag tyckte att dansföreställningen var intressant, i den bemärkelsen att den var utmanande. De första fem minuterna (upplevdes som längre) stod dansaren med rumpan upp i vädret vänt mot publiken. Och tyst. Vad kommer nu att hända, hur länge kommer han att stå i denna pose? Folk började skruva på Sig i sina stolar, en Och en Annans mage kurrade, någon hostade, tystnad. När tystnaden nästintill blivit olidlig började musiken och dansaren Började utföra sitt nummer. Oj, vad häftigt. Kraftfullt, utmanande och känslomässigt. 

Familjen Addams en musikal. Huvudrollen spelades av Claes Malmqvist. Första akten var rolig och hunoristisk, medryckande. Andra akten,mer amerikansk klisé, med att allt löste sig i slutet. 

 Martyrer, en ung kristen student börjar ta till det extrema i religion. Benjamin, är 15 år occh han tror på bibeln. Han är gudskrikare beredd att göra upp med synden och evulationsteorin. Men han är också en tonåring som går i skolan och där tänker ingen som han. Hans tro blir mer och mer fanatisk. Martyrer är en skarp betraktelse över vår rädsla för avvikande beteenden, andras kulturer och religioner. Högst aktuell, då SD har fått så mycket makt inom politiken i vårt samhälle.

Konst handlar om tre vänner, Marc, Serge och Yvan. Serge har köpt en tavla, den är vit med vita sträck.  Tavlan var dyr, 25000 euro. Marc är chockad, han tycker att tavlan är skit och att Serge har blivit lurad. Och så börjar konflikten dem emellan. Vänskapen sätt på prov, Yvan  får spela medlare. Hur kan en målning få sådana konsekvenser? Vad är konst?  Vad är det vi idag värdesätter? Hur resonerar ni kring konst? Helt klart en gripande föreställning. 

📚 Böcker: Litterärt gästabud på Landskronabibliotek. Björn Larsson och Sigrid Combüchen höll föredrag om sina senaste böcker.  Min frihet och den umbärlige, en roman om Ida  Bäckmann. 
Övrigt: Lyssnade till Malena Ernman, Nils Landgren och Lill Lindfors i Dalhalla stenbrott i Rättvik. En riktig upplevelse. 
Jag har läst sammanlagt 24 böcker dessa finner ni här.